- 500 gm tempe, potong-potong
- 500 ml santan cair
- 2 lbr daun salam
- 2 btg serai, diketok
- minyak goreng
Bumbu halus:
- 8 ulas bawang putih
- 4 biji bawang merah
- 4 biji buah keras
- 1/2 sdm ketumbar
- 1 sdt garam
Bahan Salut:
- 350 ml air rebusan tempe
- 3 sdm tepung beras
Cara Memasak
- Rebus tempe bersama santan, bumbu halus, daun salam, serai dan garam.
- Masak sampai meresap. Angkat tempe, toskan.
- Ambil air santan 350 ml, masukkan tepung beras, aduk rata.
- Celupkan tempe ke dalam campuran tepung.
- Goreng dalam minyak panas hingga kecokelatan, angkat.
- Goreng sisa adonan tepung, tuang sedikit demi sedikit sambil diaduk-aduk.
- Goreng hingga garing, angkat toskan.
- Sajikan tempe dengan ditaburi dengan no.6.
Cadangan Masakan
Lebih enak ketika masih panas.
Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : pelbagai
0 comments:
Post a Comment