Bahan-Bahan
Bahan-bahan rebusan
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil
- 3 cawan air
- 2 kiub ayam maggi
- 10gm cendawan putih (white fungus)
- 10 gm cendawan shitake
- 10gm cendawan hitam (black fungus)
- 1 biji lobak merah dipotong kecil
- 3 biji kentang dipotong 4
Bahan untuk tumisan
- 5 ulas bawang putih- ditumbuk
- 1 inci halia-ditumbuk
- 1 labu bawang besar-dihiris
- 1 batang kulit kayu manis
- 4 kuntum bungan lawang
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 senduk minyak masak
- garam secukup rasa
- Ayam yang telah dibersihkan direbus didalam periuk bersama-sama dengan 3 cwn air.rebus selama 30 minit.
- Masukkan kiub ayam, kentang dan lobak merah, biarkan ianya empuk lebih kurang dalam 10 minit.
- Apabila sudah empuk, masukkan kesemua cendawan-cendawan tadi ke dalam periuk rebusan tadi.
- Di dapur yang lain pula, panaskan minyak ke dalam kuali dan tumis semua bahan-bahan tumisan tadi. Bila sudah garing masukkan sesenduk air rebusan tadi.
- Tuangkan kesemua bahan tumisan tadi ke dalam periuk rebusan sup tadi.
- Siap untuk dihidangkan
Cadangan Masakan
Bagi yang nak masak dengan mudah... cuma tumiskan bawang putih, halia, dan bawang merah kemudian masukkan bahan-bahan rebusan ke dalam periuk. Renehkan selama 40 minit-1 jam
0 comments:
Post a Comment