Bahan-Bahan
- 600gm ayam dipotong kecil
- 6 sb minyak masak
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
Bahan Tumbuk / Kisar dan diperap pada ayam
- 6 bj bawang putih
- 1 st serbuk kunyit
- 1 st serbuk jintan
- 1 sb rempah soto
- 4 sb kerisik
- 1 sb gula
- 2 sb air asam jawa
- 3 sb lada kisar
- Sedikit garam
Bahan Diketuk dan diperap juga pada ayam
- 4 btng serai
- 1 cm halia
- 2 cm lengkuas
Bahan potong kasar
- 2 bj tomato hijau
- 3 bj lada hijau dipotong serong
Cara Memasak
- Perap ayam yang telah dipotong kecil dan dibasuh bersama bahan yang telah ditumbuk dan diketuk selama 10 minit
- Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap itu tadi ke dalam kuali
- Biarkan hingga hampir kering masukkan air sedikit demi sedikit supaya ayam tidak terlalu kering
- Rasakan garam , gula dan asamnya.
- Bila sudah masak ayamnya masukkan tomato dan lada hijau
- Biarkan seketika hingga tomato dan lada hijau masak.
Cadangan Masakan
1.Sedap dimakan bersama nasi panas
Saiz Hidangan : 8 - 10 orang | Sumber Resipi : Mamadanish
0 comments:
Post a Comment