Followers

Thursday, 5 March 2009

Nasi Ayam Hainan/ Hainan Chicken Rice




Bahan-Bahan

Bahan A

  • 1 ekor ayam/1whole chicken (1.5kg)
  • 500g beras makan/rice
  • Bahan B
  • 2cm halia/ginger
  • 4 ulas bawang putih/shallot
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu makan serbuk pati ayam/chicken stock cacah/gravy
  • 5 biji lada hidup/fresh chili
  • 10 biji bawang putih/shallot
  • 3 sudu makan cuka/vineger
  • 3 biji limau kasturi/lime
  • gula secukupnya/sugar


Cara-cara
Ayam

  1. Bersihkan ayam bulat dan di gantung selama 30min sehingga kering sikit.Masakan air 3/4 dalam belanga besar(cukup masukan ayan tadi).Masukkan ayam tadi kedalam air yang mendidih, kecilkan apinya dan masakan dalam 40min.
  2. Selepas masak sediakan basin yang penuh dengan Ais Batu dan Ayer.Masukan ayam tadi kedalamnya dan rendamnya selama 5min lepas itu di gantung untuk buang segala airnya (Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
  3. Nasi:
  4. Bersihkan beras makan dan dikeringkan,Tumis Bahan B dengan api kecil dan seterusnya masukan beras tadi dan di gaul sehingga sebati.Masukan ke periuk masak nasi dan masak seperti masak nasi biasa.
Cadangan Hidangan

Bagi Cacah:
Bersihkan lada dan masukan dalam blender,masukan cuka gula dan air kasturi dan sedikit air dan garam..lepas tu blender lah....
Tambahan:
(Air yang sejuk penuh ais dapat membekukan lemak ayam bila di makan nanti tidak berapa kering)
(Beras kalau ingin yang lebih lazat gantikan ayer masak dengan air masak ayam dan masukan 5 helai daun pandan)

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...