Tuesday, 10 March 2009
Kuih Bakar Keledek
Sumber dari Rozzan
Bahan-bahan :
250 gm keledek -direbus dan lecek halus
230 gm tepung gandum
270 gm gula pasir
4 biji telur (saiz besar)
650 ml santan pekat
½ sudu teh vanilli
sedikit pewarna kuning (jika suka) –
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
Cara:
Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas. Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi. Gaul rata-rata dan tapis jika perlu. Ambil satu loyang ( gunakan loyang bulat, kira-kira 8 inci) dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment