Untuk gula hangus:
- 210 g gula
- 240 g air
- 80 g butter
- Untuk kek:
- 6 biji telur
- 160 g susu pekat
- 180 g tepung gandum *
- 2 1/2 sudu kecil baking soda *
- * Bahan2 ini diayak bersama
Cara-cara
- Gula hangus: Masak gula di dalam sebiji periuk sehingga berwarna keperangan. Kemudian, tambah air dan kacau sehingga gula larut dalam air semula.
- Tambah butter, tutup api dan biar butter cair dlm gula hangus tu. Ketepikan.
- Pukul telur sedikit dengan hand whisk. Tambahkan susu pekat dan kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking soda tadi ke dalam bancuhan telur dan kacau sehingga sebati.
- Tambahkan gula hangus ke dalam adunan dan gaul sebati.
- Sapukan sedikit butter ke dalam loyang pembakar dan alas dgn kertas baking.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biar selama 5-10 minit supaya baking soda dpt bertindak balas.
- Bakar adunan di dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 deg C. Siap, dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment