Bahan-Bahan
- 250g daging
- 3 tbsp sos tomato
- 4 ulas bawang merah kecil
- 2 tbsp kicap manis
- 3 ulas bawang putih
- 1 tbsp sos cili
- 1 inci halia
- 2 btg lada hijau, dibelah empat
- 1 batang serai dititik minyak untuk menumis
- Daun kari
- Garam secukup rasa (1tsp)
- 1 paket serbuk kari daging/ayam adabi
- 4 sekawan rempah (kayu manis, bunga lawang, cengkih,)
- 4 cawan air daging
- 1 biji kentang dipotong dadu besar
Cara-cara
- Rebus daging sehingga empuk.
- Tumiskan rempah 4 sekawan dan serai yg telah dititik. Masukkan bawang merah, bwg putih, halia yg telah ditumbuk , goreng sehingga garing.Masukkan daun kari.
- Masukkan rempah kari, tumis sehingga naik bau. Masukkan daging, kentang, serta 3 cawan air daging, kacau dan tutup dengan penutup periuk agar kentang lembut.
- Bila kentang sudah lembut, masukkan garam, sos tomato, sos cili dan kicap dan baki 1 cawan air daging. Jika suka masam, tambahkan sos ikut selera anda.Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
- Apabila semua sudah masak, masukkan lada hijau yg telah dibelah empat untuk hiasan. Apabila lada hijau sudah layu sedikit, tutup api..
Cadangan Masakan
Hiaskan dengan daun ketumbar.
Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : lynn's cupcakes
0 comments:
Post a Comment