- 500 gm daging batang pinang - dipotong nipis dan dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 3 sudu besar lada hitam yang ditumbuk kasar
- (boleh juga digunakan serbuk lada hitam tapi yang kasar)
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu tepung jagung - dilarutkan dengan sedikit air
- 1 sudu teh serbuk lada putih
- 1 cawan air
- 1 pokok daun bawang - dipotong2 1 inci
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk perasa
- minyak untuk menggoreng/menumis
- hirisan cili merah, daun sup dan juga tomato untuk hiasan
- sedikit garam
Cara Memasak
- Panaskan sesenduk minyak kedalam kuali, gorengkan daging sehingga masak.
- Tanpa mengeluarkan daging, masukkan kesemua bahan2 kecuali larutan air tepung jagung dan juga bahan hiasan.
- Setelah semua bahan2 mesra, masukkan larutan air tepung jagung.
- Masak sehingga kering.
- Hidangkan dengan bahan hiasan.
Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : olahan mamadanish
0 comments:
Post a Comment