Bahan-bahan
- 1kg beras wangi | cuci dan tuskan
- 1000 ml air
- 200 ml susu cair
- 5 sudu besar minyak jagung
- 5 ulas bawang merah | hiris
- 3 ulas bawang putih | hiris
- 100 gm halia | hiris
- 1/2 cawan isi jagung manis
- 1/2 cawan lobak merah | sagat
- Sedikit rempah empat sekawan
- Sedikit garam
- 2 helai daun pandan
- Sedikit daun sup
- Sedikit bawang goreng
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan hiris. Setelah naik bau masukkan rempah empat sekawan dan kacau sebati.
- Kemudian air, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, selepas itu barulah masukkan beras serta susu. Kacau sebati. Tanak seperti biasa.
- Apabila hampir kering, baru masukkan jagung dan lobak. Tanak sehingga masak. Akhir sekali, taburkan daun sup dan bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment