Bahan-bahan
- 6 ekor ketam
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 15 tangkai cili kering dikisar
- 3 sudu besar sos cili
- 1/2 sudu besar sos tomato
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit daun sup/bawang
Cara menyediakan
- Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
- Selepas itu, kopek kulitnya dan bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan. Ketepikan.
- Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing..
- Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
- Bila sudah agak garing, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Kemudian, masukkan 1/2 cawan air bersama ketam. Masukan daun sup/bawang dan gaul rata.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment