Followers

Tuesday, 30 November 2010

Ketam Bercili



Bahan-bahan


  • 6 ekor ketam
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 15 tangkai cili kering dikisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1/2 sudu besar sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit daun sup/bawang

Cara menyediakan


  1. Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
  2. Selepas itu, kopek kulitnya dan bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan. Ketepikan.
  3. Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing..
  4. Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
  5. Bila sudah agak garing, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Kemudian, masukkan 1/2 cawan air bersama ketam. Masukan daun sup/bawang dan gaul rata.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...