- 500 gm bawang besar
- 3 gm oregano
- 1 gm daun bay
- 20 gm halia
- 2 kg tomato plum
- 450 gm tomato puri
- 10 gm garam
- 50 gm gula
- 1 kg daging cincang
- 3 gm lada hitam
- 200 gm cendawan (dihiris)
- 500 gm air
- 70 gm tepung jagung
- 1 bungkus lasagne
Bahan untuk sos:
- 3 ulas bawang putih
- 1 gm oregano
- 1 gm daun basil
- 1 gm rosemary
- 2 gm lada hitam
- 1 liter susu UHT
- 50 gm tepung jagung
- Garm secukup rasa
Cara-cara
- Tumiskan bahan-bahan sehingga naik baunya dan berwarna keperang-perangan. Masukkan bawang putih.
- Kemudian masukkan daun bay dan oregano. Kacau sehingga ia sebati dan naik bau.
- Masukkan tomato plum dan tomato puri. Kacau sehingga sebati dan mendidih. Masukkan air, kacau dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan daging cincang yang sudah dibilas, kacau rata dan sebati sehingga ia mendidih. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tepung jagung.
- Apabila mendidih campurkan tepung jagung yang dikacau dalam 140 gm air. Tuangkan dan kacau serta-merta. Tutupkan api dan biarkan ia sejuk.
- Untuk membuat lasagne, cuba dapatkan lasagne segera di pasar raya. Ikut arahan yang terdapat pada kotak.
- Dapatkan dulang pembakar yang sesuai saiznya dan ikut susunan seperti di bawah.
- Untuk menyediakan sos pula, tumiskan bawang putih. Masukkan oeregano, basli, rosemary dan serbuk lada hitam.
- Tuangkan susu UHT, masukkan garam dan biarkan ia mendidih.
- Campurkan tepung jagung dengan 100 gm air. Tuangkan kesemuanya dan kacau sehingga ia pekat. Setelah masak tutuplah api.
- Tuangkan sos di atas lasagne apabila kepanasannya berkurangan.
0 comments:
Post a Comment