Saturday, 7 March 2009
Udang Galah Masak Lemak
Bahan-bahan
½ kg Udang galah
Bahan tumbuk
Cili padi 1/2 genggam
Bwg putih
Bwg merah
Halia
Lengkuas
Kunyit hidup
Kacang panjang
Buah tomato
Asam keping
Santan cair
Santan pekat
Serai – dititik
Daun kunyit
Cara Membuatnya
1. Tumiskan bahan tumbuk tadi hingga wangi.
2. Masukkan santan cair dan udang galah tadi, kacau.
3. Campakkan serai, daun kunyit dan asam keping, kacau..biarkan sekejap.
4. Masukkan kacang panjang, tomato dan santan pekat…tunggu hingga mendidih dan bolehlah ditutup api.
Sumber: Mak Lang Azie
Labels:
Masakan Udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment