- 1 ketul kepala ikan jenahak (dibelah dua)
Bahan-bahan untuk ditumis
- 7 ulas bawang merah -ditumbuk
- 3 ulas bawang putih -ditumbuk
- 2 inci halia -ditumbuk
- sedikit daun kari
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit katu manis
- 3 biji buah pelaga
- 1/2 sudu kecil halba
- 4 sudu besar serbuk cili (babas)
- 1 paket kecil serbuk kari ikan babas
- 1 cawan minyak untuk menumis
- 2 biji tomato- dipotong 4
- 6 batang bendi yang telah dipotong dan dicelur
- 2 cawan air
- 2 keping asam gelugur (asam keping)
- garam secukup rasa
- 4 sudu besar bawang goreng
Cara Memasak
- Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan halba, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah kari dan serbuk cili dengan sedikit air. Gorengkan lagi sehingga garing.
- Masukkan 2 cawan air dan tomato. Bila kuah sudah mendidih, masukkan kepala ikan. Biarkan lebih kurang 10 minit.
- Kemudian masukkan asam gelugur, garam, bendi dan bawang goreng (ramas-ramaskan dulu)
- Sedia untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment