Bahan-bahan ( 1 family )
- 600 gm ikan- apa2 jenis je la, ikut suka
- 3 sudu besar rempah kari- (babas)
- 1 sudu besar serbuk cili
- 4 biji bwg merah-tumbuk
- 3 ulas bwg putih-tumbuk
- 2 biji tomato
- 2 biji cili merah
- 4-5 biji bendi
- 1/4 cawan santan
- 2 cawan air
- 1/2 sudu besar pes asam jawa, garam
Bahan tumis
- 2 biji bwg merah-mayang
- 2 ulas bwg putih- mayang
- 1/2 sudu kecil herba campur
- 1 tangkai daun kari
- Cara-cara satukan rempah kari, serbuk cili, dan bwg tumbuk, bersama sedikit air. di dalam periuk, panaskan 2 sudu minyak masak. tumis bahan2 tumis hingga garing dan wangi.
- Masukkan pes rempah kari td. ambil sebiji tomato belah 4, dan sebiji cili merah belah2, masukkan bersama tumisan. masukkan 2 3 sudu air jika perlu, tutup tudung periuk, kecikkan api dan biar selama 2-3 mnt atau sehingga rempah masak dan pecah minyak
- Kemudian masukkan santan, air, garam, air asam jawa dan ikan. biarkan mendidih sekejap.
- Masukkan tomato yg dibelah 4, bendi, cili merah. biarkan mendidih. tutup api.
Sumber: Nuanza
0 comments:
Post a Comment