Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 ekor ikan saiz besar
- 1 ulas bawang putih
- 1cm halia
- 5 batang serai
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 tangkai daun bawang
- 1/2 bunga kantang
- 1 labu bawang jeruk- potong 4
- 2-3 tangkai daun sadri
- 5 biji limau kasturi-ambik airnya
- 1 sudu kecil tepung jagung
- garam
- gula
- bahan perisa - (optional)
- 1 sudu besar minyak masak
- 2-3 biji cili padi
- 2 helai daun limau purut
- Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
- Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
- Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
- Kukus sehingga masak
Sumber: Biduri
0 comments:
Post a Comment