Bahan-Bahan:
Bahan Asas:
9 ulas bawang putih
3 sudu serbuk lada putih
garam secukup rasa
1 paket bihun
2 sudu minyak masak Bahan sampingan:
½ cawan ayam
½ cawan sotong/udang
carot dipotong nipis/kobis bunga
sayur sawi dipotong
Cara:
1.Rendam bihun di dalam air dan toskan.
2.Bawang putih dihancurkan kasar.
3.Tumis bawang putih sehingga kuning dalam periuk.Masukkan air mengikut keperluan.
4.Masukkan ayam,sotong/udang,serbuk lada putih,garam.Tunggu sehingga mendidih.
5.Masukkan carot dan bihun dan masak sehingga mendidih.
6.Akhir sekali,masukkan sayur sawi.Tutup api.
Cadangan Hidangan:
8 orang
Tambahan:
Bihun sup ni boleh dimakan dengan sambal kicap.potong cili padi nipis2 dan masukkan kicap masin dan air limau nipis.
Saturday, 7 March 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment