- 1 ekornayam - dipotong 18
- 10 tangkai cili padi ditumbuk
- 4 inci kunyit hidup - ditumbuk
- 2 helai daun kunyit - disimpul
- 2 batang serai - dititik
- 3 senduk tempoyak
- santan pekat dari 2 biji kelapa
- sedikit garam
- sedikit gula
- Gaulkan ayam bersama-sama dengan bahan yang ditumbuk.
- Sediakan periuk, masukkan ayam yang digaul tadi kedalam periuk dan masukkan santan.
- Masakkan diatas api yang perlahan, kacau perlahan-lahan sehingga pecah minyak.
- Masukkan daun kunyit, serai dan tempoyak. Masukkan juga garam dan gula.
- Bila ayam sudah masak dan santan dan pecah minyak bolehlah dihidangkan.
Cadangan Masakan
tips- kacau sehingga kuah benar-benar pecah minyak.
Saiz Hidangan : 4 orang | Sumber Resipi : Sendiri
0 comments:
Post a Comment